Ce este un pedigree?
Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti
Ce este un pedigree / pedigriu? De cîte feluri este? Foarte important!
Un pedigriu / pedigree (cum doriti sa-l scrieti) nu este nici mincarea care se numeste la fel, nu este nici carnetul de sanatate si nici pasaportul cainelui. Nici microcipul implantat cainelui. Nu este nici un xerox dupa niste acte de origine, ale parintilor (presupusi). Nu este nici un (asa zis) contract in alb sau trimis pe fax sau pe mail.
PEDIGRIUL este “actul de identitate” al cainelui (buletinul, ca sa zicem intr-un fel mai plastic), este certificatul sau de nastere in care sunt trecuti ascendentii (parinti, bunici, strabunici, strastrabunici), este un act oficial eliberat de CARTEA DE ORIGINE ROMANA (COR) – ASOCIATIA CHINOLOGICA ROMANA (ACHR – singura asociatie chinologica nationala recunoscuta de catre Federatia Chinologica Internationala) si care confirma puritatea rasei si un bagaj genetic oficial ce ne indruma in alegerea, cresterea si dezvoltarea acelui caine, in functie de caracteristicile curentului de singe din care provine. Un caine cu pedigree nu este viitor campion, pedigriul este doar dovada puritatii rasei din punct de vedere genetic, mostenit de la parinti, de aceea avem competitiile chinologice de frumusete nationale, internationale si de club in care se face selectie dupa fenotip (aspectul exterior), caracter si temperament. Un caine cu pedigree este dovada ca apartine acelei rase raminind ca dumneavoastra sa alegeti calitatea crescatorului dar si a puiului (pentru breeding si show, pet quality).
Conform Regulamentului COR pe care il gasiti aici: http://www.ach.ro/regulamente/Regulamentul_COR.pdf
va rugam sa cititi ART.4 si ART.5 in care vi se explica ce inseamna PEDIGREE “A”, PEDIGREE “B” si PEDIGREE “C” (Act de Tipicitate), dupa caz.
De retinut ca Pedigriul A si cel B sunt mostenite de la parinti, sunt nominale pentru fiecare pui in parte si se elibereaza prin intermediul asociatiei chinologice teritoriale sau clubului national unde este membru acel crescator, sub egida ACHR.
Pedigreele sunt de mai multe feluri:
- cele interne (romanesti) – eliberate de Cartea De Origine Romana pentru cainii cetatenilor romani.
- cele de export – eliberate de Cartea De Origine Romana pentru cainii ce sunt exportati si ajung in proprietatea cetatenilor straini. Acestea se elibereaza: 1. la cerere, direct de catre crescator, cind se depun actele premergatoare eliberarii acestor pedigree. 2. se elibereaza ulterior celor de uz intern prin retrimiterea acestora catre ACHR, anularea lor si eliberarea celor de export pe numele si adresa stapinului – cetatean strain.
- cainii care se importa in Romania, conform tot reglementarilor FCI, trebuie sa aiba obligatoriu pedigree de export pe numele si adresa stapinului, cetatean roman, eliberat de catre o asociatie chinologica nationala – membra FCI. Acest pedigree trebuie trecut obligatoriu prin procedeul de nostrificare (recunoastere, incetatenire).
- pedigree tip A – mostenit de la parinti, cu cel putin 3 generatii in ascendenta. Doar cainii cu acest tip de pedigree pot beneficia de eliberarea diplomelor de campion (cu exceptia raselor romanesti carora li se accepta si cu pedigree B si cu C, pentru promovarea raselor).
- pedigree tip B – mostenit de la parinti, are ascendeti lipsa la unul dintre parinti sau la ambii, pe ultimele 2 linii in ascendenta (bunici si strabunici).
- pedigree tip C – act de tipicitate (nu se mai elibereaza incepind cu 1 ianuarie 2018 la nici o rasa, cu exceptia ciobanestilor romanesti si copoiului ardelenesc).
- pedigree A sau B din parinti nearbitrati – parintii s-au reprodus fara sa aiba “dreptul de monta” – confirmarea calitatii fenotipice / caracter – temperament, fara sa treaca prin arbitrajele de frumusete si dobindirea acelor calificative minim admise (2 calificative de Foarte bine pentru femele si 2 calificative Excelent pentru masculi). Puii mostenesc pedigriul, este dreptul lor prin nastere doar ca taxa este mult mai mare decit in cazul in care parintii sunt arbitrati (cu drept de monta).
- pedigree A sau B din parinti cu drept de monta: parintii au acest drept de monta pe viata, li s-a confirmat incadarea fenotipica in cerintele standardului rasei (dupa virsta minima de 9 luni) prin participarea la expozitiile chinologice de frumusete, au palmares variat, titluri, diplome de campion eliberate, examene de lucru, teste de sanatate cum este displazia coxofemurala si de cot (Hd, Ed) etc. Acesti pui, mai ales daca sunt din monte dirijate, gandite si cu genitorii potriviti de catre crescatori dupa indelungi studii ale liniilor / curentelor de sange, sunt cei mai valorosi genotipic si reprezinta adevarata creatie chinologica responsabila, dezideratul crescatorilor adevarati.
Datele de contact ale acestorasociatii si cluburi, le gasiti aici:
http://www.ach.ro/…/2014-06-06-09…/asociatii-teritoriale
http://www.ach.ro/…/2014-06…/cluburi-nationale-de-rasa
Inainte de cumpararea unui pui de caine de rasa despre care vi se zice ace ste cu pedigree, intrebati unde este membru acel crescator si contactati acea asociatie sau club:) Solicitati copie dupa Declaratia de Monta si Fatare, dovada achitarii taxei de eliberare a pedigreelor intregului cuib, Conventia de Cesiune.
Crescatorii – membri ai asociatiei noastre, ACHMB, primesc la cerere copie dupa DECLARATIA DE MONTA SI FATARE INREGISTRATA pe care noi o eliberam ca sa garantam ca actele puilor (pedigree, carnet de performanta) sunt in curs de eliberare. Asa aveti dovada seriozitatii crescatorilor. Nu uitati ca un crescator isi declara cuibul si elibereaza acte de origine tuturor puilor (fie ca sunt pentru breeding fie doar pet quality) la maxim 3 luni de la data fatarii, puii sunt deja microcipati, deparazitatisi au schema de vaccinare parcursa conform virstei:)
NU CUMPARATI CAINI DIN PETSHOPURI, de la INTERMEDIARI, de la FIRME IMPORTATOARE, de la SIMPLII INMULTIRORI DE PE NET SAU DIN TIRGURI, informati-va.
CUMPARATI PUI DE CAINI DE RASA DOAR CU PEDIGREE DE LA CRESCATORII – MEMBRI ACHR
sau
ADOPTATI UN CAINE DE RASA, METIS, COMUNITAR DIN ADAPOSTURILE DE CAINI.
NU UITATI CA, IN CONFORMITATE CU LEGEA STATULUI ROMAN, CAINII FARA PEDIGREE SUNT CONSIDERATI METISI SI NU AU VOIE SA SE REPRODUCA, EI TREBUIE OBLIGATORIU STERILIZATI.
Sanatate multa!
Din dragoste responsabila pentru caini.